Hodelus

Les helsesøsters infoskriv om hodelus.

GRINDBAKKEN SKOLE: Oslo, 09.09.16

Fram med finkammen – hodelusene er her!
De fleste skoler og barnehager er plaget med gjentatte luse-epidemier blant barna.
Det er fortvilende, for selv om man har sjekket – og evt. behandlet sitt barn – er ingen fritatt for gjensmitte.
Lusene kan ha overlevd hvis du ikke har fulgt instruksene for middelet eller kjemming nøye. Lusene kan være nedkjempet, men komme kjapt tilbake hvis barnet ditt uheldigvis har nærkontakt med et hode som ikke er lusefritt.
Pr i dag finnes ingen lusemidler som er den endelige løsningen på luseproblemet - dessverre. Mange har stor tro på alternative metoder, men ingen er vist å være 100 % effektive mot lus. Lusene er langt på vei blitt resistente mot midlene, og derfor er det viktig at kun personer med påvist lus får behandling med anbefalt lusemiddel:
Flytende Malation og Prioderm med malation. Gravide og barn opp til to år: Spør på apoteket.
Følg bruksansvisning nøye – og følg opp med kjemming med lusekam (fuktig hår over hvitt håndkle) i en uke etter avsluttet behandling.
Kammen kan også brukes til å bekjempe lusa. Da må kjemming utføres systematisk og grundig en gang om dagen, i fuktig hår – i mist 8 dager. Deretter en gang i uka i tre uker. Håret vaskes først m vanlig sjampo, og kjemmes deretter grundig.
Husk å sjekke alle hodene i familien hvis barnet har fått lus.
Det frarådes å låne børster eller luer av hverandre. Unngå hodekontakt. Lus er avhengig av næring, og forlater nødig hodet. Men den kan krype superkjapt over til et annet hode.
Hva kan vi gjøre for å stoppe luse-epidemien?
Det er foreldrenes ansvar å undersøke og bekjempe lus hos sine barn. Helsesøster kan ikke følge opp alle hodene på elevene til en hver tid.
Selv om du ikke tror barnet ditt har lus – sjekk med lusekam hver uke! Lus har ingen sammenheng med om man er renslig nok eller ikke. Man kan ikke vaske bort lus med sjampo. Det som virker, er å ta ansvar for ditt barn – og å sjekke barnets hår ukentlig! Bare personer med påvist lus skal behandles med lusemidler fra apotek!
Informer lærer og foresatte til nære venner av barnet. Ved å hjelpe hverandre har vi best sjanse til å bekjempe hodelusa!

For mer informasjon;
Se www.folkehelseinstituttet.no